Να συναντιόμαστε, όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο θαρραλέοι.

Να συναντιόμαστε, όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο θαρραλέοι.
Να μικρύνουμε τις αποστάσεις, να φτιάξουμε γειτονιές διαδικτυακές, να ακούσουμε τον θόρυβο του διπλανού, τον αναστεναγμό και το τραγούδι του,
το γέλιο του και την κραυγή του.

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ


Γιατί αναζητούμε πληροφορίες, γνώσεις, μαθήματα, εμπειρίες (διάβασμα, ειδικά σεμινάρια, εμπειρία πετυχημένων).

Ερώτηση:
Τι μπορώ να κάνω καλύτερα για την ΕΞΕΛΙΞΗ μου ?
Αυτή είναι μια συνηθισμένη ερώτηση ανθρώπων που είτε νιώθουν να βρίσκονται σε μια στασιμότητα είτε νιώθουν ανασφάλεια είτε αναζητούν συνεχώς το καλύτερο.

Απάντηση:
"ΕΙΜΑΙ - ΚΑΝΩ - ΕΧΩ"
αυτή είναι η σωστή σειρά εξέλιξης
Αντίθετα το
"θέλω να ΕΧΩ . . . για να μπορώ να ΚΑΝΩ . . . ώστε να ΕΙΜΑΙ . . ."
αυτή είναι η λάθος σειρά εξέλιξης

Στη λαθεμένη σειρά βάζουμε πολλές λάθος προϋποθέσεις.
Δηλαδή τοποθετούμε τα αποτελέσματα στην αρχή, εκεί όπου πρέπει να βρίσκονται οι προϋποθέσεις και τις προϋποθέσεις τις τοποθετούμε στο τέλος, εκεί όπου θα πρέπει να βρίσκονται τα αποτελέσματα δηλαδή οι σκοποί μας.

Παραδείγματα λαθεμένης σκέψης:
 • θέλω να έχω περισσότερο χρόνο για να μπορώ να κάνω εκείνα που πρέπει ώστε τελικά να είμαι ισορροπημένος, ευτυχισμένος, ολοκληρωμένος κ.λ.π.
 • θέλω να έχω ένα καλό εισόδημα ή αρχικό κεφάλαιο για να μπορώ να κάνω εκείνα που πρέπει ώστε να αναπτύξω καλύτερα την επαγγελματική μου δράση, να έχω επιτυχία και τελικά να είμαι ισορροπημένος, ευτυχισμένος, ολοκληρωμένος κ.λ.π.

Παράδειγμα σωστής σκέψης:
 • Θέλω να βελτιώσω τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τις γνώσεις μου, τη νοοτροπία μου, τη δημιουργική σκέψη μου, τις αντιδράσεις μου και τις συμπεριφορές μου, την προσωπικότητά μου (από αυτό που είμαι σε αυτό που θέλω να γίνω / να είμαι) ώστε να μπορώ να κάνω εκείνα που πρέπει και τελικά να έχω σπουδαία αποτελέσματα και να έχω ανεξαρτησία, οικονομική άνεση, περισσότερο ελεύθερο προσωπικό χρόνο, καλά και σταθερά εισοδήματα αρκετά για να έχω καλό επίπεδο διαβίωσης, ανέσεις, απόθεμα (κεφάλαια για νέες επενδύσεις) κ.λ.π. υλικά αποκτήματα.
Το 90% των ανθρώπων ακολουθούν τη λαθεμένη σειρά.

Επειδή δεν έχουν (αρκετές γνώσεις, χρόνο, χρήμα, κοινωνική δύναμη και επιρροή), δικαιολογούνται ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν όσα πρέπει και άρα ποτέ δεν θα γίνουν αυτό που ονειρεύονται.

Ερώτηση:
Γιατί με απασχολεί πιο συχνά αυτήν την περίοδο η αναζήτηση γνώσης ?

Απάντηση:
Είναι φυσικό να συμβαίνει όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεταβατική, σε μια φάση ΑΛΛΑΓΗΣ.
Αλλάζουμε μονοπάτια, συνήθειες, ρουτίνα. Μπροστά μας έχουμε καταστάσεις στις οποίες δεν έχουμε ακόμη εξοικειωθεί. Είμαστε στην πορεία που διαλέξαμε σαν σωστή αλλά υπάρχουν ή νομίζουμε πως υπάρχουν άγνωστα μονοπάτια, ίσως και παγίδες και εμπόδια που θα μας αιφνιδιάσουν. Αυτός ο φόβος μας σπρώχνει να θέλουμε να δούμε το νέο μονοπάτι πριν αρχίσουμε να το διαβαίνουμε. Είναι φυσικό.

Αλλά σκέψου
 • αναζητάς 
ή
 • αγχώνεσαι για την ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ της ζωής σου, της νέας ρουτίνας σου;
Σε απασχολεί το πρώτο ή το δεύτερο ?
Ξεκαθάρισέ το, διότι είναι διαφορετικό
 • να αναζητάς το “πώς” θα οργανώσεις ώρα με την ώρα την ημέρα σου στη νέα κατάσταση, 
από το
 • να φοβάσαι και να αγχώνεσαι μήπως δεν βρεις αυτό το “πώς” .
Για να βγάλεις τον φόβο ρώτα και μάθε το “πώς” των άλλων, που ήδη προχώρησαν πιο πέρα, που έχουν κάποια καλή συνταγή.
Αναζήτησε την έτοιμη γνώση τους, εφόσον τους εμπιστεύεσαι.

Ερώτηση:
Ναι αλλά θέλω πρώτα να ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ και να ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΩ . . . (?)

 • Αν θέλεις να ξεκαθαρίσεις, εντάξει προχώρησε. Ψάξε μέσα σου τι θέλεις και πόσο δυνατό είναι, πόσο σε κινητοποιεί. Ψάξε και το “πώς” των άλλων.
 • Αν θέλεις όμως να κατασταλάξεις τότε ζητάς κάτι που ποτέ δεν θα το βρεις, χωρίς τουλάχιστον να έχεις διανύσει μια μακροχρόνια πορεία. 
Πάρα πολλοί επιτυχημένοι με μεγάλα αποτελέσματα και ξεκάθαρους σκοπούς δεν βρήκαν αυτό, που θα τους κάνει να πουν «τώρα καταστάλαξα δεν ψάχνω τίποτε άλλο». Διότι αφενός είναι στην ανθρώπινη φύση μόλις κατακτήσει κάτι να ενδιαφέρεται για κάτι άλλο πιο υψηλό και αφετέρου οι γνώσεις και οι εμπειρίες δεν ολοκληρώνονται ποτέ. 
Τέλος υπό τη στενή - και αρνητική - έννοια, καταστάλαγμα μπορεί να σημαίνει και στασιμότητα, βάλτωμα, παραμέληση της αυτοβελτίωσης.
Να είσαι λοιπόν, πάντοτε ανήσυχος και διερευνητικός, να ξεκαθαρίζεις όλο και περισσότερο και να μην κολλάς για πολύ καιρό στα ίδια λέγοντας εδώ κατασταλάζω.

Ερώτηση:
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ που συνεχώς . . .
 • . . . σκέφτομαι πως δεν τις θέλω ή δεν νιώθω σιγουριά στις έτοιμες παραδοσιακές συνταγές των πολλών με την εξαρτημένη ζωή και τη μιζέρια τους στο “ΕΧΩ”, στο “ΚΑΝΩ” και στο “ΕΙΝΑΙ” τους.
 • . . . σκέφτομαι την εξέλιξή μου
 • . . . απογοητεύομαι και τρομάζω διότι γύρω μου δεν βρίσκω εύκολα ανθρώπους που σαν κι εμένα να αναζητούν συνεχώς το καλύτερο και τη διαρκή εξέλιξή τους.
Απάντηση:
 • Πρώτα απ’ όλα ΕΙΣΑΙ σε σωστό δρόμο διότι ό,τι και όποιος δεν εξελίσσεται “πεθαίνει”.
 • Δεύτερον, πρέπει να ξέρεις ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στο 90% η μία και στο 10% η άλλη.

Στην κατηγορία του 10% ανήκουν εκείνοι που παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους – επιχειρούν – όπως εσύ.

Στην άλλη του 90% ανήκουν εκείνοι που δεν τολμούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους – δεν επιχειρούν.
Μέσα στο 10% ανήκουν εκείνοι με
 • τα πολύ μεγάλα αποτελέσματα
 • τα απλώς μεγάλα αποτελέσματα
 • τα καλά αποτελέσματα
 • που είναι σε πορεία για καλά αποτελέσματα
 • που είναι στο ξεκίνημά τους – όπως κι εσύ.

Χρειάζεσαι λοιπόν - αν είσαι στο ξεκίνημά σου - λίγο χρόνο μόνον, για να βρεθείς μέσα σε εκείνους που είναι σε καλή πορεία
 • και μετά πάλι λίγο χρόνο για να βρεθείς μέσα σε εκείνους που έχουν καλά αποτελέσματα
 • και μετά πάλι λίγο χρόνο για να βρεθείς μέσα σε εκείνους με τα μεγάλα αποτελέσματα
 • και μετά πάλι λίγο χρόνο για να βρεθείς μέσα σε εκείνους με τα πολύ μεγάλα αποτελέσματα
Στο πρώτο αυτό στάδιο της αλλαγής σου θα συναντήσεις 4 δράσεις που συνεργάζονται:
 • ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
 • ΜΑΘΗΣΗ
 • ΕΞΑΣΚΗΣΗ
 • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
Τι σημαίνει αυτό:
 • Δοκιμάζεις ένα νέο εγχείρημα για να δεις αν σου ταιριάζει. Εδώ χρειάζεται ενθουσιασμός και γκάζια στις μηχανές σου, όπως το αεροπλάνο στην απογείωση. Ποτέ μη δοκιμάζεις χλιαρά και επιφυλακτικά διότι θα γευτείς αμέσως την απογοήτευση. Αν αποκομίσεις θετικά συναισθήματα (χαράς, μικρών επιβραβεύσεων κ.λ.π.) και φέρεις κάποια πρώτα καλά αποτελέσματα, έχεις ήδη περάσει τη ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ που αποδεικνύει ότι είσαι δεκτικός στη μάθηση.
 • Συνεχίζεις λοιπόν με τη ΜΑΘΗΣΗ. Αφιερώνεις όσο χρόνο απαιτείται και εμβαθύνεις όλο και περισσότερο. Μάθηση όμως σημαίνει Αλλαγή. Νέες συνήθειες, νέες πρακτικές, νέα ίσως συμπεριφορά, αλλαγή στάσης βαθύτερα μέσα σου. Η μάθηση σαν διαδικασία είναι κι αυτή μια ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ. Η μάθηση θα σε βάλει να δοκιμάσεις (ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΉΣΕΙς ΕΝΔΕΧΟΜΈΝΩς) τις προσωπικές σου πεποιθήσεις, τα στερεότυπά σου και κυρίως θα σε ΞΕΒΟΛΕΨΕΙ. Είσαι έτοιμος να ξεβολευτείς ; Αν ΝΑΙ τότε συνέχισε.
 • Έχεις ήδη μπει στη διαδικασία της ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ. Μαθαίνεις - αλλάζεις και κάνεις αυτά που πρέπει σωστά, δηλαδή εξασκείσαι. Χρειάζεται επανάληψη, ξανά και ξανά σε κάθε τι καινούργιο, έτσι ώστε να το κατακτήσουμε σαν δραστηριότητα και να προσαρμόσουμε στις απαιτήσεις του όλες τις ικανότητες και τις ιδιαίτερες δεξιότητές μας που ίσως μέχρι τότε βρίσκονταν σε λανθάνουσα κατάσταση. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποφύγει αφού είναι στη φύση των ανθρώπων να μαθαίνουν καλά μόνον με την εξάσκηση - προπόνηση αν θες. Αν δεν σε έχει κουράσει η επανάληψη, αν συνεχίζεις να απολαμβάνεις αυτό που άρχισε να είναι πια η νέα σου καθημερινότητα, είσαι έτοιμος να μπεις στη διαδικασία βελτίωσης.
 • ΒΕΛΤΙΩΣΗ σημαίνει ότι τώρα η μάθησή σου έφτασε σε τέτοιο επίπεδο ώστε πέρα από το να κάνεις τα πράγματα σωστά, μπορείς και να ορίζεις ΕΣΥ ποια ακριβώς είναι τα σωστά πράγματα. Να κάνεις τα σωστά πράγματα σωστά. Τώρα έχεις και κριτική σκέψη πάνω στη νέα σου δραστηριότητα και μπορείς να επανεξετάζεις και να μετράς τα αποτελέσματά σου και να επανασχεδιάζεις όλη τη δραστηριότητά σου. Αν μέχρι τώρα βασιζόσουν σε συνταγές ή στις συμβουλές δασκάλου ή μέντορα, τώρα μπορείς να είσαι εσύ ο μέντορας και ο δάσκαλος του εαυτού σου. Τώρα μπορείς να βελτιώνεις τους κανόνες, δηλαδή να δοκιμάζεις βελτιωτικές αλλαγές στις συνταγές και στους κανόνες αλλά με υπολογισμένο ρίσκο. 
Αφού θα έχεις μπει πλέον στη διαδικασία μιας τέτοιας δοκιμής είσαι ξανά στο πρώτο στάδιο ΔΟΚΙΜΗΣ αλλά βρίσκεσαι πια σε ένα ανώτερο επίπεδο εξέλιξης.
Έτσι και τώρα πάλι, θα ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ και θα ΜΑΘΕΙΣ και θα ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΣ και αφού τα αποτελέσματά σου θα είναι επιθυμητά, θα έχεις ξανά ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ κ.ο.κ.
Τώρα είναι πολύ πιθανόν, να χρειαστείς και πάλι έναν μέντορα/δάσκαλο κατάλληλο όμως γι αυτό το νέο ανώτερο επίπεδο εξέλιξης. Τα ζωντανά παραδείγματα καθοδηγούν πιο αποτελεσματικά από τις θεωρίες που θα βρεις σε βιβλία ή σεμινάρια και θα είσαι τυχερός/-ρή αν βρεις έναν άνθρωπο που θα είναι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.

Όλα αυτά βέβαια είναι ένα μικρό μέρος ή αν θες μια ορισμένη οπτική και δεν εξαντλούν όλα όσα έχουν να κάνουν με το ζήτημα της προσωπικής εξέλιξης.

Ιανουάριος 2012.
Νίκος Νημάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου