Να συναντιόμαστε, όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο θαρραλέοι.

Να συναντιόμαστε, όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο θαρραλέοι.
Να μικρύνουμε τις αποστάσεις, να φτιάξουμε γειτονιές διαδικτυακές, να ακούσουμε τον θόρυβο του διπλανού, τον αναστεναγμό και το τραγούδι του,
το γέλιο του και την κραυγή του.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Εξοικονόμηση μέχρι 40% στη θέρμανσή σας.


Κλιματιστικές συσκευές – αντλίες θερμότητας.

Είναι τα γνωστά κλιματιστικά που αρχικά εφαρμόσθηκαν για δροσισμό χώρων και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν και σε λειτουργία θέρμανσης.

«Αντλούν» θερμότητα από το περιβάλλον και την οδηγούν μέσα στο κτήριο, ανεξαρτήτως από το αν η θερμοκρασία έξω είναι μικρότερη από μέσα. Καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για την λειτουργία τους, όμως παρουσιάζουν το πλεονέκτημα ότι παράγουν 2 έως 3 φορές περισσότερη ποσότητα θέρμανσης από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

Από περιβαλλοντική άποψη, εφόσον το κτήριο διαθέτει ήδη κλιματιστικές συσκευές, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται αυτές σε σύγκριση με μια άλλη ηλεκτρική θέρμανση με αντιστάσεις ή σε σχέση με ένα λέβητα πετρελαίου.

Έχουν το μειονέκτημα ότι ο βαθμός απόδοσής τους μειώνεται καθώς η θερμοκρασία περιβάλλοντος πλησιάζει τους 0oC, και έτσι αδυνατούν να μας θερμάνουν ακριβώς όταν έχουμε περισσότερο ανάγκη την θέρμανση.

Για κάθε μία ηλεκτρική KWh (κιλοβατώρα) που καταναλώνεται παράγονται δυόμισυ κιλοβατώρες θέρμανσης, και με μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος 0,14 €/kWh, το κόστος θέρμανσης είναι κατά 30-40% μικρότερο σε σχέση με το πετρέλαιο.

Αν μάλιστα η κατοικία διαθέτει και νυχτερινό ρεύμα, η οικονομία μπορεί να φτάσει και το 60%.

Αν η ηλεκτρική σας εγκατάσταση δεν διαθέτει επαρκή ισχύ για να τροφοδοτήσει όλες τις συσκευές που θα απαιτηθούν για ολόκληρη την οικία / διαμέρισμά σας, τότε μπορείτε να κάνετε έναν προγραμματισμό σταδιακής λειτουργίας αυτών των μηχανημάτων ανάλογα με τη χρήση των χώρων (π.χ. βάλτε το μηχάνημα του υπνοδωματίου μισή ώρα πριν πέσετε για ύπνο)

Το κόστος προμήθειας συσκευών για όλους τους χώρους ενός διαμερίσματος 100 τ.μ., κυμαίνεται από 2.000 – 3.000 €.

Νίκος Νημάς Ηλεκ.-Μηχ. / ενεργειακός

n.nimas.57@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου