Να συναντιόμαστε, όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο θαρραλέοι.

Να συναντιόμαστε, όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο θαρραλέοι.
Να μικρύνουμε τις αποστάσεις, να φτιάξουμε γειτονιές διαδικτυακές, να ακούσουμε τον θόρυβο του διπλανού, τον αναστεναγμό και το τραγούδι του,
το γέλιο του και την κραυγή του.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες και τις ταράτσες μας


Τώρα ο καθένας από μας που έχει ιδιόκτητη κατοικία, μπορεί να κερδίζει ένα επιπλέον μηνιαίο εισόδημα

από την πώληση του ρεύματος που παράγουν τα φωτοβολταϊκά του

και ταυτόχρονα να παράγει ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον.

Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή ένωση χρηματοδοτεί την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής ισχύος, μέχρι 10Kwp (κιλοβάτ ισχύος) στις στέγες των σπιτιών.

Η χρηματοδότηση γίνεται με την μορφή ενίσχυσης της τιμής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάμε στο δίκτυο της ΔΕΗ, ώστε ο καταναλωτής να κάνει γρήγορη απόσβεση του συστήματος που τοποθέτησε και να έχει ένα λογικό κέρδος για τις υπηρεσίες που παρείχε στο δίκτυο. Δηλαδή, ενώ αγοράζουμε την ηλεκτρική ενέργεια κατά μέσο όρο με 11 λεπτά την κιλοβατώρα, μπορούμε να πουλάμε αυτήν που παράγουμε με 55 λεπτά την κιλοβατώρα.

Τα κυριότερα σημεία του προγράμματος είναι τα εξής :

  • Aφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
  • Τα φωτοβολταϊκά συστήματα τοποθετούνται στο δώμα, την στέγη ή τα στέγαστρα βεραντών του κτιρίου.
  • Η ενέργεια που παράγεται πωλείται στη ΔΕΗ σε συγκεκριμένη σταθερή τιμή για 25 χρόνια (o,55 € ανά κιλοβατώρα με μείωση 1% για κάθε χρόνο)
  • H άδειoδότηση είναι απλή και την αναλαμβάνει Μηχανικός - Εηκαταστάτης
  • Δεν φορολογούνται τα έσοδά μας από την πώληση της ενέργειας
  • Τα έσοδα από την πώληση της ενέργειας, κάνουν απόσβεση της επένδυσης σε σύντομο χρονικό διάστημα (βλέπε παρακάτω παραδείγματα).

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα

  • Είναι απλά στην τοποθέτηση τους από ειδικευμένα συνεργεία
  • Είναι απολύτως αθόρυβα διότι δεν έχουν κινούμενα μέρη
  • Δεν παράγουν θερμότητα
  • Δεν χρειάζονται συντήρηση
  • Έχουν εγγύηση απόδοσης για 25 χρόνια

Το μόνο που χρειάζεστε είναι

  • να είστε ο ιδιοκτήτης του χώρου και να έχετε σύνδεση στην ΔΕΗ στο όνομα σας
  • και να έχετε στην ταράτσα, την σκεπή ή την βεράντα σας, αρκετό χώρο χωρίς σκίαση, κατά προτίμηση νότιου προσανατολισμού, για να τοποθετήσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως εσείς ρωτήστε έναν Μηχανικό - Εγκαταστάτη.

Η ενέργεια που παράγεται δεν έχει καμία σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει ο καταναλωτής, ως εκ τούτου η ΔΕΗ εγκαθιστά ξεχωριστό μετρητή για την ενέργεια που αγοράζει. Το συνολικό ποσόν συμψηφίζεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ και η διαφορά επιστρέφεται στον καταναλωτή.

Ο καταναλωτής υπογράφει σύμβαση με την ΔΕΗ για να διοχετεύει όλη την παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού στο δίκτυο της. Η σύμβαση είναι 25ετους διάρκειας και με εγγυημένη τιμή αγοράς καθ’ όλη την διάρκεια της σύμβασης τα 0,55 €/kWh.

Αν υπολογίσουμε ότι ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 1kW (κιλοβάτ) παράγει κατά μέσο όρο 1150 – 1450 kWh το χρόνο, ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής,
τότε τα έσοδα από 1 φωτοβολταϊκό ισχύος 10
kW

μπορούν να φτάσουν έως και €8.000 το χρόνο.

Το κόστος της εγκατάστασης

Το κόστος της εγκατάστασης κυμαίνεται ανάλογα με την ισχύ του συστήματος. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να υπολογίσουμε ένα κόστος περίπου 3.000 ανά kW ισχύος. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό, την μεταφορά, τοποθέτηση και ρύθμισή του.

Το κεφαλαίο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό έως και 100% της επένδυσης, μέσω τραπεζικού δανεισμού, εφόσον έχετε τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από τράπεζα.

Η αποπληρωμή του κεφαλαίου για την εγκατάσταση εξασφαλίζεται από την παραγωγή ενέργειας το συστήματος. Κατά συνέπεια στην ουσία το κόστος της εγκατάστασης είναι μηδενικό για τον ιδιοκτήτη.

Παράδειγμα:

αν βρίσκεστε στην Αττική και διαθέτετε μια ταράτσα γύρω στα 100 τετρ. μέτρα και εγκατασταθεί σύστημα 10 KWp που θα κοστίσει χοντρικά 32.000 €,

θα εισπράξετε από τη ΔΕΗ στα 25 χρόνια της σύμβασης περίπου τα 174.000 € .

Αν εσείς διαθέσετε μόνον τα 8.000 € και τα υπόλοιπα από δάνειο τραπέζης με επιτόκιο 7,5% για 4 χρόνια,

τότε στο τέλος της 25ετίας θα έχετε κερδίσει περίπου τα 140.000 €.

Προφανώς αυτή είναι μια πολύ καλή και σίγουρη επένδυση για τα 8.000 € που βάλατε.

Αν όμως δεν έχετε χρήματα να επενδύσετε και χρηματοδοτηθείτε στο 100% από δάνειο τραπέζης τότε στην 6ετία θα έχετε εξοφλήσει το δάνειο

και στην 25ετία θα έχετε κερδίσει περίπου 133.000 €

και ξανασκεφθείτε ότι δεν βάλατε ούτε 1 € !!!

Βοηθάτε στην προστασία του περιβάλλοντος

Πέραν του οικονομικού οφέλους θα ξέρετε ότι συμβάλετε στην παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ενέργεια που παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 1 kW, αποτρέπει την παραγωγή 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, δηλαδή όσο θα απορροφούσαν 2 στρέμματα δάσους. Επιπλέον, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κ.λπ). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της Γης, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Ρωτήστε περισσότερα στο email μου:

n.nimas.57@gmail.com

Νίκος Νημάς - Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου